Vegan eten in Griekenland: Hoe doe je dat?

Afgelopen weken was ik op rondreis door het prachtige Griekenland. Griekenland staat natuurlijk bekend om haar vlees, vis, feta en tzatziki, maar dat zijn nu eenmaal totaal geen veganistische producten. Gelukkig heeft Griekenland ook een hele andere kant, als het om voeding gaat, en daar kun je als veganist gretig gebruik van maken. En het is nog superlekker ook!

Op elke hoek van de straat vind je wel een taverna. Een taverna is eigenlijk een eetcafé met meestal typisch Griekse gerechten. In Nederland hebben wij vaak restaurants met keukens van over de hele wereld, maar in Griekenland blijven ze veelal trouw aan hun eigen traditionele keuken en kun je dus overal de Griekse specialiteiten eten.

Als je het mij vraagt, ben ik daar alleen maar voorstander van, want dat betekent dat je duurzaam omgaat met je voedselproductie. Er hoeven niet allerlei ingrediënten ingevlogen te worden, omdat je gebruik maakt van lokale producten en verser dan direct van het land krijg je het niet. Daarnaast is het ook nog beter voor je lichaam om producten te eten die uit de omgeving komen waar je op dat moment bent, omdat die het beste bij dat klimaat en de invloed daarvan op jouw lichaam passen.

In elke taverna zie je ongeveer dezelfde menukaart en in elke taverna hebben ze dus wel veganistische opties. Ik zal hieronder een aantal voorbeelden noemen die je als veganist eigenlijk altijd kunt bestellen, waar je ook bent in Griekenland.

Melitzano Salata – Auberginesalade: dit gerecht staat meestal bij de appetizers (hapjes) en is gemaakt van gegrilde aubergine en meestal iets van rode peper, ui en kruiden. Bestel er een pita bij en je hebt een heerlijke lunch.

Fava – Spliterwtendip: ook dit gerecht staat bij de appetizers en is gemaakt van spliterwten. Het is een dikkere substantie meestal geserveerd met rode ui en olijfolie en heerlijk om je pita in te dippen.

Hummus – Kikkererwtenspread: dit gerecht kennen we bijna allemaal, maar de Grieken zijn echt heer en meester in het maken van de lekkerste en smeuïgste hummus van allemaal. Dus neem ruim!

Falafel – Balletjes van kikkererwten: ook de falafel kennen we goed in Nederland en of het van origine uit Griekenland komt, durf ik niet te zeggen. Maar het is wel heerlijk op een pita met een van de bovenstaande dips.

Kolokithakia Tiganita/ Melitzana – Gebakken courgette/ aubergine: dit gerecht is supersimpel, maar wel heel lekker. Ze bakken reepjes courgette of aubergine in een beslag van meel en water met wat kruiden. Let er wel op dat je vraagt of ze de tzatziki apart doen of achterwege laten, want dit gerecht serveren ze vaak met tzatziki.

Dolmades – Gevulde wijnbladeren: dit is echt mijn aanrader voor jou om te bestellen als je in Griekenland bent. Dit gerecht bestaat uit gepekelde wijnbladeren die gevuld zijn met een kruidige rijst. Echt een smaakexplosie en in elke taverna maken ze hem net anders, dus leuk om overal te proberen.

Gemista/ Yemista – Gevulde tomaat/ paprika: ook dit gerecht hebben ze overal wel op de kaart staan. Meestal zijn de paprika of tomaat gevuld met een mengsel van rijst en groentes, maar soms vullen ze hem ook met gehakt. Vraag het altijd even na bij het bestellen ervan.

Deze hiernaast was net even anders, dit was de vulling van de gemista als risotto met vegan kaas, ook enorm lekker!

Papoutsaki – Gegrilde aubergine: soms hebben ze als special op de kaart als hoofdgerecht een gegrilde aubergine staan. Ze smeren de aubergine in met een kruidige tomatensaus en grillen hem dan in de oven. Daarna beleggen ze het met een mengsel van kikkererwten en andere gebakken groentes. Ook deze hebben ze in een variant met gehakt, dus let daarop bij het bestellen.

Zo zie je maar weer dat je als veganist prima terecht kunt in Griekenland. Natuurlijk kun je ook altijd nog Griekse salade zonder de feta bestellen, dan krijg je ook genoeg groentes binnen. Let er tijdens je vakantie op dat je al je voedingsstoffen binnenkrijgt, dus zorg ook voor een zak nootjes en eiwitrepen in je tas en ga voorbereid op reis. Wil je meer weten over reizen als veganist? Lees dan mijn andere blog met mijn Plantbased Tripadvies op de website van Studio Belle&Co.

Ik ben Eva van Hulten, 25 jaar en het gezicht achter Eef Beleeft.

Deze onderneming is de plek waar al mijn passies samenkomen, namelijk veganisme, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, mindset, verbinding en reizen. Ik vind het fantastisch om te laten zien wat een veganistische levensstijl voor jou en de wereld kan betekenen en dat je dit ook nog eens lekker, leuk en makkelijk kunt maken en volhouden met de juiste overtuigingen. Ik sta altijd open voor een mooi gesprek of vragen op dit gebied, dus schroom niet om me een bericht te sturen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven